Kiszona dynia duszona z kapustą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Rozpoczął się sezon zbioru kapusty, dlatego warto przygotować ją razem z innymi sezonowymi warzywami by dopełniły danie obiadowe. To ciekawa i smaczna alternatywa bigosu.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli z czosnkiem niedźwiedzim
    pieprz

    2 łyżki oleju

    1/2 cebuli
    kawałek białej kapusty wielkości dłoni
    1 duży plaster kiszonej dyni lub kilka mniejszych

    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Kiszona dynia duszona z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona dynia duszona z kapustą 1. Obraną i pokrojoną cebulę przesmażam na oleju. W tym czasie kroję kapustę, którą duszę z cebulą i solą z czosnkiem niedźwiedzim. Po około 2-3 minutach zalewam wodą i duszę do miękkości warzyw.
  • kiszona dynia duszona z kapustą 2. W czasie gdy, kapusta dusi się - odsączam z zalewy kiszoną dynię.
    Kroję ją dosyć delikatnie w grubą kostkę - dynię dodaję do miękkiej kapusty duszę około 5-7 minut.
  • kiszona dynia duszona z kapustą 3. Gorącą przekładam do miseczek, tak by móc nałożyć sobie odpowiednią ilość warzyw do obiadu.

Porady

dynię kisiłam wg przepisu : /przepis/kiszona-dynia-pizmowa-ze-skora sól z czosnkiem niedźwiedzim : /przepis/kiszona-dynia-pizmowa-ze-skora * jeżeli nie mamy soli z czosnkiem niedźwiedzim, można wykorzystać suszone liście lub odrobinę mrożonego, w przypadku mrożonego należy pamiętać, żeby dodać go mniej, by nie stłumił smakiem całej potrawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kapusta Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować