Kiszona dynia piżmowa ze skórą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Uwielbiam kiszonki i przywożę przepisy z różnych zakątków Polski właśnie na kiszonki. Ta wersja jest przyjemnie ziołowa, a dzięki skórce zachowuje ciekawą strukturę po ukiszeniu

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej (bez nasion)
    1 plasterek świeżego imbiru
    gałązka rozmarynu
    1-2 ząbki czosnku
    2-3 listki liście laurowe
    1 świeże chili
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soli - na 1 litr wody
    kilka ziaren pieprzu zielonego
    kilka ziaren gorczycy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona dynia piżmowa ze skórą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona dynia piżmowa ze skórą 1. Dynię myję , usuwam nasiona. Kroję w dosyć grube kawałki.
  • Kiszona dynia piżmowa ze skórą 2. Na dno wyparzonego słoika wsypuję pieprz, gorczycę, wkładam plasterek imbiru, całe chili.
    Układam do słoika pokrojone kawałki dyni. W szczelinę wtykam gałązkę rozmarynu
  • Kiszona dynia piżmowa ze skórą 3. W cieplej , ale nie gorącej wodzie robię roztwór wody z miodem i solą, którym zalewam zawartość słoika. Taki słoik podobnie jak ogórki i inne kiszonki trzymam w ciepłym miejscu przez około 3-5 dni (zależy od temperatury otoczenia).
    Po tym czasie gotowy słoik wynoszę do chłodnej piwnicy.

Porady

* oczywiście po 3 dniach można już jeść do obiadu ukiszoną dynię lub w kanapkach *** ta wersja jest słodko pikantna zupełnie inna niż często spotykana korzenna, a za sprawą zachowanej skórki miąższ nie rozpada się

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Rozmaryn Korzeń imbiru Papryka chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować