Kiełbasa z galaretką to jest to co bardzo lubię. Aromatyczna, można się nią zajadać.
25 godz.
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
30 dkg boczku świeżego
1 filet z kurczaka
1/2 kg udźca z indyka
biały pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka peklosoli / można dodać zwykłą sól /
25 g żelatyny
1/2 szklanki wody
Kiełbasa na chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pierś z kurczaka i mięso od szynki kroję w kostkę centymetrową, przesypuje solą peklową i zostawiam na 24 h w lodówce. Boczek i udziec z indyka mielę maszynką do mięsa duże oczka. Także przesypuję sola peklową i odstawiam na 24 h. Na drugi dzień przekładam do dużej miski wszystkie gatunki mięsa, dodaję czosnek sprasowany, wsypuje żelatynę, i dolewam zimną wodę. Dodaję pieprz zmielony. Całość wyrabiam dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione.
2.Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, na która naciągam osłonkę barierową szerokość 80 mm. Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki. Końcówki związuję sznurkiem.
3.Kiełbasy przekładam do brytfanny, wlewam wodę zimą taką ilość żeby nakryło kiełbasę. Przykrywam pokrywką i parzę w temp 80 stopni 1,5 h. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia zostawiam do ostygnięcia w tej wodzie.Następnie wyjmuję z wody i przekładam do lodówki.
Komentarze