Kiełbasa grillowa surowa paprykowa

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna wariacja kiełbasy grillowej. Jest to kiełbasa surowa, dlatego trzeba ją grillować od razu lub zamrozić (jest to kiełbasa nietrwała). Jeśli chcecie zamrozić i w miarę potrzeby wyjmować określoną ilość sztuk, dzielić kiełbasy podczas nadziewania. Kiełbasę można przygotować w jelitach wieprzowych lub baranich.

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Łopatka ok. 1 kg
    • Słonina ok. 200g
    • Woda ok. 200-300 ml
    • Przyprawy: Sól niejodowana ok. 22g, Pieprz czarny (1-2 łyżeczki), Czosnek ok. 2 ząbki, papryka ostra (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka wędzona (1 łyżeczka), chilli, papryka płatki.
    • Jelita wieprzowe ok. 1 -1,5 szt. (2m/kg farszu).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kiełbasa grillowa surowa paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do kiełbasy grillowej paprykowej 1. 1. Jelita namoczyć w letniej wodzie
    2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm)
    3. Słoninę zmielić na małych oczkach na pastę(3mm) lub na średnich 4,5mm
    4. Dodać przyprawy i wodę .
    5. Mieszać ok. 10 min. robotem planetarnym.
    6. Nadziewać jelita ale NIE nakłuwać. Warto kiełbaski podzielić po 1 sztuce – po nadzianiu kawałka jelita od razu (dowolna długość kiełbaski) odciąć jelito i zawiązać je.
    7. Osadzać przez noc w lodówce (ok. 12h)
    8. Grillować od razu lub zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować