Surowa kiełbasa duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarle na dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
2.Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa (oprócz groszku), zeszklić je. Dodać przyprawy. Kiełbasę ponakłuwać widelcem i dać do warzyw.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
3.Wyjmujemy kiełbasę na talerz, warzywa do rondelka. Kiełbasę z powrotem dajemy na patelnię i opiekamy z obu stron. Jeżeli jest konieczność, to dodajemy trochę tłuszczu.
4.Do warzyw dodajemy groszek, oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Gorącą kiełbasę podajemy na duszonych warzywach, z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i kiszonymi ogórkami.
Porady
Tak przyrządzoną kiełbasę można podać z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja.
Komentarze