Kiełbasa domowa

  • wyświetlono: 2950 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

...

DSC_1166
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 360min

Składniki

2 kg karkówki
700 g wędzonego boczku
1 cebula
1 główka czosnku
2 łyżki pieprzu mielonego
3 łyżki soli
Garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa domowa

  • 1. Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę ,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak najmocniej ubić.
    Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.
  • K d x2. Dla...
PPWS_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

kiełbasianka

Dodane przez: paulina1818

kiełbasa słoikowa ,,preppersa''

Jest to konserwa mięsna z naturalnych...

Ketchup domowy

Dodane przez: anjaa

Ketchup domowy

Czerwone, dojrzewające w słońcu...

Domowa jarzynka

Dodane przez: bogusia82

Domowa jarzynka

Taka domowa jarzynka zupełnie inaczej...

Lutenica domowa

Dodane przez: mysza75

Lutenica domowa

Zakochałam się w lutenice domowej....

Domowa konserwa

Dodane przez: bienpyt

Domowa konserwa

Często ją robię, jest zdrowa i...

Smarowidło z boczku i kiełbasy

Dodane przez: Wioleczka1

Smarowidło z boczku i kiełbasy

Aromatyczne, smaczne smarowidło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE