Kiełbasa domowa

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.

...

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
    700 g wędzonego boczku
    1 cebula
    1 główka czosnku
    2 łyżki pieprzu mielonego
    3 łyżki soli
    Garść świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiełbasa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę ,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak najmocniej ubić.
    Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.
  • K d x 2. Dla...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiełbasa domowa suszona

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiełbasa domowa suszona

ewaeu Pyszna domowa kiełbaska. Najlepsza własnej roboty. 25 godz.

To może cię zainteresować