Keks z brzoskwiniową glazurą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ten keks jest w moim domu od lat. Wszyscy go bardzo lubią i obowiązkowo musi być na naszym stole w czasie świąt i zjazdów rodzinnych. Moja mama zawsze mówiła, że najlepszy keks, to keks ważony. Całkowicie się z tym zgadzam. Keks jest delikatny, puszysty, a bakalie nie opadają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI:(na dwie średnie keksówki ; czas przygotowania i pieczenia ok.90 minut)
    Ważne aby wszystkie składniki były tej samej temperatury, zapobiegnie to rozwarstwieniu się ciasta podczas miksowania.



    250 g jajek(5 średnich jajek)
    250 g cukru(drobnego)
    250 g masła lub margaryny Kasia
    250 g przesianej maki
    250 g bakalii(rodzynki, orzechy, morele, kandyzowana dynia lub pomarańcza)
    2 łyżki maki do posypania bakalii
    starta skórka z jednej pomarańczy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia(czubata)
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli
    1 kieliszek rumu



    Dodatkowo:

    200 g gorącej konfitury z brzoskwiń
    1/2 opakowania galaretki cytrynowej
    2 łyżki gorącej wody
    2 łyżki migdałów w płatkach















Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z brzoskwiniową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki silikonowe posypać mąką, metalowe posmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180'C.

    Bakalie posiekać i wymieszać z dwoma łyżkami mąki.
    Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek.
    Masło zmiksować przez kilka minut, aby lekko napowietrzyć.
    W dużej misce miksujemy białka z solą do uzyskania białej piany. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru i jeszcze chwile miksujemy.
    W drugiej miseczce zmiksować żółtka z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Do ukręconych żółtek wlać ocet, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • 2. Następnie miksować masło dodając stopniowo kogel-mogel( aż do jego wyczerpania).
    Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki i piany z białek, delikatnie mieszamy łyżką lub miksujemy mikserem na małych obrotach. Starajmy się dobrze zważyć mąkę wagą, a nie na "oko". Jeśli dodamy zbyt mało mąki, prawdopodobnie będzie zakalec. Jeśli dodamy za dużo, przypuszczalnie nam pęknie środkiem (jednak zawsze w tych dwóch przypadkach, lepiej mieć jedna łyżkę mąki więcej, niż mniej).
  • 3. Dodać starą skórkę z pomarańczy i wlać kieliszek rumu. Wymieszać.
    Na koniec wsypać bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do foremek. Wygładzić powierzchnię mokrą łyżką.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. WAŻNE! W czasie pieczenia, przez pierwsze 30 minut nie uchylamy piekarnika. Chłodne powietrze może spowodować , że keks nam opadnie.
    Upieczony wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie, aż lekko przestygnie.
  • 4.
    Do galaretki dodać dwie łyżki gorącej wody, wymieszać, połączyć z konfiturą.
    Poczekać, aż lekko przestygnie i posmarować letni keks.
    Posypać migdałami. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.

    Smacznego;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować