Keks z bakaliami

5 (164 ocen)

  • 1 min
  • Średni

To przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks piekę tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki
    250g masła
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowania cukru waniliowego
    200g ulubionych bakalii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka kropli aromatu migdałowego
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać aromat migdałowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bakalie obtoczone mąką. Całość wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
    Keks piec około 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować