Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet. Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić. Oczywiście to rzecz gustu, można zawsze według własnego uznania.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg wątróbek drobiowych
300 g pieczarek
4 jajka
3 cebule
1 marchewka,pietruszka
liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
2-3 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
pieprz,sól
szczypta gałki muszkatołowej
bułka kajzerka
kilka łyżek oleju
Pasztet z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy bulion, około 1,5l-2l z dodatkiem przypraw i warzyw ( ziele,liść,pieprz czarny ziarka, bez soli, marchew,pietruszka 1 cebula) Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.
2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić .Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić.Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1h. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Komentarze