Pasztet z wątróbek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i bardzo smaczny pasztet. Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić. Oczywiście to rzecz gustu, można zawsze według własnego uznania.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
    300 g pieczarek
    4 jajka
    3 cebule
    1 marchewka,pietruszka
    liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    2-3 ząbki czosnku
    papryka słodka i ostra
    pieprz,sól
    szczypta gałki muszkatołowej
    bułka kajzerka
    kilka łyżek oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Pasztet z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion, około 1,5l-2l z dodatkiem przypraw i warzyw ( ziele,liść,pieprz czarny ziarka, bez soli, marchew,pietruszka 1 cebula) Gotować około 15 minut. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień wrzucić opłukane wątróbki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć mięso, marchew, cebulę. Bułkę namoczyć w wywarze.

    2 cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w paseczki. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać pieczarki i chwilę poddusić .Wyjąć z patelni dodać do wątróbek i warzyw. Zmielić lub zmiksować na gładką masę. W wywarze namoczyć bułkę.Bułkę odcisnąć dodać do mięsa. Dołożyć przyprawy: pieprz, sól, obie papryki, gałkę muszkatołową, jajka i dokładnie wyrobić.Posmakować i w razie czego jeszcze doprawić. Długą foremkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć mięso,wyrównać i piec w 180 stopni 1h. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Dopiero wystudzony przełożyć na półmisek. Wstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować