Kefirowe ciasto z bitą śmietaną

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo mięciutkie ciasto kefirowe,przełożone śmietaną o lekkim smaku cytrynowym.Bardzo pyszne połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki cukru
    4 szklanki maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    40 dag kefiru
    3 łyżki kakao

    Masa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    sok z cytryny
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Kefirowe ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę,stopniowo dodawać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
  • Ciasto w blaszce. 2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
  • Upieczone. 3. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Upieczone ciasto przestudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
  • 5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku,dodać żelatynę i dokładnie ubić.
  • Gotowe ciasto. 6. Gotową śmietaną przełożyć ciasto,następnie oprószyć cukrem pudrem i odstawić do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować