Przepis dostałam od siostry, bardzo mi posmakował i dosyć często go robię. Ciasto wilgotne, do tego masa budyniowa, można dać inną ale mi najlepiej tak smakuje.
1 godz. 20 min
Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki cukru kryształu
2 szklanki kefiru (500 ml)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok z jednej cytryny
3 łyżki płaskie kakao
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
4 łyżki cukru kryształu
1 galaretka cytrynowa
250 g margaryny
polewa:
50 g margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne
Ciasto kefirowe beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy jajka z cukrem i solą, na puszystą masę. W oddzielnej misce kefir mieszamy z sodą.Mąkę przesiewamy z kakao i dosypujemy do ubitych jajek, dodajemy kefir z sodą oraz sok z cytryny mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie blaszki ( ok. 22 cm x 37 cm ), wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 170 stopniach.
2.Upieczone ciasta kroimy poziomo na dwie części.Gotujemy 3 szklanki mleka, do 4 szklanki wsypujemy dwa budynie i cukier, mieszamy. Do ugotowanego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę, dzielimy na 3 części i przekładamy ciasto masą .
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Komentarze