Torcik kawowy na zimno

4.51 (148 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny torcik na zimny bez pieczenia na biszkopcikach dla amatorów mocno kawowych smaków do niedzielnego deseru po obiedzie w sam raz!Zapraszam na mój 500 przepis:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na formę serce lub tortownicę o śr 24 cm

    100 g okrągłych biszkoptów
    400 g jogurtu naturalnego typu grecki
    1 szklanka kremówki 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szklanki gorącej wody
    5 łyżeczek żelatyny
    50 g gorzkiej czekolady

    Poncz:
    100 ml zaparzonej słodkiej kawy rozpuszczalnej
    starta czekolada deserowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Torcik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dno z biszkopcikami 1. Dno formy wykładamy biszkopcikami nasączonymi do połowy w zaparzonej rozpuszczalnej kawie.
  • zaparzamy kawę mieszamy z żelatyną 2. Cztery łyżeczki kawy rozpuszczalnej i żelatynę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku słodzimy łyżeczka cukru mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny odstawiamy do schłodzenia.
  • Miksujemy masę 3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę dodając pod koniec cukier puder,wlewamy równie zimny jogurt i miksujemy,czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy wlewamy chłodny napar kawowy,całość miksujemy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na biszkopciki,posypujemy startą czekoladą wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować