Murzynek na jogurcie (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najlepiej, by wszystkie wymienione wyżej składniki miały temperaturę pokojową.
2. Wszystkie suche składniki wrzucić do jednej dużej miski (mąkę i sodę najlepiej przesiać przez sitko)i wymieszać ze sobą. Następnie dodać dżem, olej, jogurt i suszone owoce i ponownie wszystko wymieszać do momentu połączenia się składników.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, i wylać do niej ciasto.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok 40-50 min. ( do tzw. suchego patyczka)
5. Opcjonalnie można ozdobić murzynka polewą czekoladową. Ja użyłam gotowej. Smacznego.
Porady
Dla ułatwienia powiem wam że do tego ciasta potrzebujecie jeden duży jogurt i mały ( 2 szklanki)
Komentarze