Murzynek na jogurcie (bez jajek)

4.39 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo pyszny szybki murzynek, który zawsze wychodzi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 szklanki jogurtu z dużymi kawałkami owoców(ja użyłam jagodowego)
    pół szklanki oleju
    3 duże łyżki dżemu z wiśni z dużymi kawałkami owoców
    po garści suszonej żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałów
    opcjonalnie polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.39 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek na jogurcie (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek na jogurcie (bez jajek) 1. 1. Najlepiej, by wszystkie wymienione wyżej składniki miały temperaturę pokojową.
    2. Wszystkie suche składniki wrzucić do jednej dużej miski (mąkę i sodę najlepiej przesiać przez sitko)i wymieszać ze sobą. Następnie dodać dżem, olej, jogurt i suszone owoce i ponownie wszystko wymieszać do momentu połączenia się składników.
    3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, i wylać do niej ciasto.
    4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok 40-50 min. ( do tzw. suchego patyczka)
    5. Opcjonalnie można ozdobić murzynka polewą czekoladową. Ja użyłam gotowej. Smacznego.

Porady

Dla ułatwienia powiem wam że do tego ciasta potrzebujecie jeden duży jogurt i mały ( 2 szklanki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować