Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Byłam ciekawa połączenia kawy z truskawkami. Nie zawiodłam się. Poza tym, że dobrze smakuję to jeszcze ładnie wygląda. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
    6 jajek w temperaturze pokojowej
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Masa kawowo- śmietankowa:
    300 g śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka żelatyny
    odrobina gorącej wody

    Masa truskawkowo- jogurtowa:
    2 galaretki truskawkowe
    250 ml. jogurtu naturalnego
    500 ml gorącej wody

    Poncz:
    woda z sokiem z cytryny

    Dodatkowo:
    200 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Kawowo-truskawkowe ciasto akrobatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm lub do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.
  • 2. Masa kawowo-śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować.
  • 3. Masa truskawkowo-jogurtowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać.
  • 4. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować