Ciasto kawowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Aromatyczny kawowiec z dodatkiem nuty orzechowej to doskonałe połączenie z gorącą kawą. Nikt mu się nie oprze.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1/2szkl mąki pszennej
    1/2szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1budyń śmietankowy
    2łyżki drobno pokrojonych orzechów ziemnych

    Masa kawowa:
    3łyżki kawy rozpuszczalnej
    3łyżki wody
    1budyń śmietankowy
    1żółtko
    1/2szkl cukru
    0,5l mleka
    1kostka margaryny

    Dodatkowo:
    Wiórki kokosowe
    Orzechy ziemne drobno pokrojone

    Do nasączenia:
    Kawa rozpuszczalna osłodzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty Kawy

Ciasto kawowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito, połącz z masą. Dodaj orzechy, wymieszać. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół i nasączamy kawą.
  • 2. Masa kawowa: kawę zaparzyć i osłodzić. W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń i żółtko. Następnie dodać rozpuszczoną kawę. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać chłodny budyń. Gotową masą przełożyć nasączone kawą biszkopty. Górę posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kawa Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować