Tiramisu kawowo - truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • krem:
    250g serka maskarpone
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka amaretto

    ponadto:
    1/2 szkl. mocnej kawy
    8 podłużnych biszkoptów
    2 łyżki amaretto
    200 g truskawek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu Kawy

Tiramisu kawowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia.
    Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki.
    Zimną kawę wymieszać z amaretto.
    Przygotować 4 pucharki.
    Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
    Przed podaniem wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować kawałkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować