Tiramisu kawowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki.
Zimną kawę wymieszać z amaretto.
Przygotować 4 pucharki.
Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć kakao i udekorować kawałkami truskawek.
Komentarze