Kawowo - czekoladowy orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wszyscy byli tym ciastem zachwyceni!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach: 25x40cm
    Biszkopt kawowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    7 białek
    250g orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku
    3 - 4 arkusze wafla/andruta

    Masa czekoladowa:
    0,5 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    80g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    330ml śmietany 30%
    1,5 łyżki żelatyny

    Polewa czekoladowo - kawowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowo - czekoladowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kawą. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 15 – 20 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Ostudzić.
  • 2. Ciasto orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z mąką, bułką i proszkiem. Białka ubić na sztywno dodać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie mieszając łyżką połączyć z mieszanką orzechową. Na wyłożoną papierem blachę położyć przycięty do jej rozmiarów andrut, a na niego wylać ciasto orzechowe. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 40 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Masa czekoladowa: Wodę, cukier, połamaną czekoladę i kakao razem zagotować. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jeszcze gorącą połączyć z masą czekoladową. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej.
  • 4. Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto orzechowe wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć kawowym biszkoptem, który należy posmarować pozostałym kremem. Nałożyć na niego odpowiednie przycięte wafle. Całość oblać polewą.

Porady

masę czekoladową należy wykładać gdy zaczyna lekko tężeć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować