Katarzynkowe ciasto

0 (0 ocen)

Ciasto w smaku jest bardzo dobre, wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru drobnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 ml śmietany 30 %
    450 g sera białego mielonego
    1 torebka cukru waniliowego
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    100 g gorzkiej czekolady
    250 ml śmietany 30 %
    żelatyna
    2 opakowania pierniczków po 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Katarzynkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywną pianę, do piany dodać 4 żółtka, cukier, potem przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    Przygotować formę ( u mnie 24 x 24 cm ze zdejmowanym rantem ), wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.

    Na upieczony i wystudzony biszkopt rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( można dodać też inny dżem ).

    500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubić mikserem, powoli dodawać cukier waniliowy i drobny cukier. Następnie dodawać partiami serek Wieluński i dalej ubijać. Na końcu dodać do masy 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuściłam żelatynę w odrobinie ciepłego mleka )i jeszcze trochę zmiksować.

    Na dżem porzeczkowy wyłożyć połowę masy serowo - śmietanowej.

    Na masę poukładać pierniczki Katarzynki (bez polewy).

    Na pierniczki Katarzynki wyłożyć pozostałą część masy serowo - śmietanowej.

    Włożyć ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.

    Polewa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, gdy już się rozpuści dodawać małymi partiami 250 ml śmietanki 30 %, cały czas mieszając nad małym ogniem. Gdy dodamy całą śmietankę, na końcu dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka ). Wszystko dokładnie należy wymieszać.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i bardzo powoli i bardzo małymi partiami polewamy nasze ciasto. Gdy cała polewa zostanie wyłożona na ciasto to ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, tak aby pierniczki Katarzynki zmiękły.

    Smacznego !!!

    Moja rada: Biszkopt można nasączyć alkoholem, wtedy lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować