Kaszotto z kurczakiem i warzywami

4.5 (6 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i aromatyczne kaszotto z palonej kaszy gryczanej. Smak dania urozmaicają dodatki - kurczak, por, marchewka oraz papryczki padrón. Kaszotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka kaszy gryczanej
    - 1 pierś z kurczaka
    - 1 marchewka
    - 1/3 pora
    - 2 garści papryczek padrón
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 2 szklanki bulionu*
    - 2 łyżki masła
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 1/4 łyżeczki curry
    - 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
    - sól i pieprz do smaku

    * użyłam bulionu wołowego
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.
  • 2. Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.
  • 3. Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).
  • 4. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.

    * Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
  • 5. Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.

Porady

Kaszotto możemy wzbogacić także tartym serem. Świetnie sprawdzi się parmezan oraz ser bursztyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Por Papryka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować