Kaszotto buraczkowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne. Jabłko świetnie podkreśla smak buraczków. Sprawdzi się zatem jako szybkie danie obiadowe (w sumie robi się samo).

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    500 ml bulionu
    3 buraczki
    1 kwaśne jabłko
    1 szklanka kaszy pęczak
    1 szklanka cydru
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    odrobina tymianku
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Na głębszej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posiekaną cebulę i czosnek.
    Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
    Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
    Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka.
    Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki i dopraw do smaku. Wymieszaj.

Porady

Świetnie smakuje w połączeniu z kozim serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować