Łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne. Jabłko świetnie podkreśla smak buraczków. Sprawdzi się zatem jako szybkie danie obiadowe (w sumie robi się samo).
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 piersi z kurczaka
500 ml bulionu
3 buraczki
1 kwaśne jabłko
1 szklanka kaszy pęczak
1 szklanka cydru
1 ząbek czosnku
1 cebula
odrobina tymianku
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Kaszotto buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na głębszej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn.
Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka.
Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki i dopraw do smaku. Wymieszaj.
Komentarze