KASZA JAGLANA ZAPIEKANA ZE SLIWKAMI I SMIETANOWA POLEWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dania z kasza jaglana sa jedne z moich ulubionych. Tym razem proponuje kasze jaglana na slodko jako przekaska lub propozycja podwieczorku.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy

    Ok.20 sliwek

    Polewa smietanowa:
    250 ml kwasnej smietany
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1-2 lyzek cukru( u mnie brazowy)
    1 lyzka maki pszennej

    tluszcz do formy
    Bulka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kasza jaglana zapiekana ze sliwkami i smietanowa polewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze wyplukac w wodzie. Przelozyc do garnka,zalac woda i mlekiem, dodac cukier waniliowy ,gotowac az kasza bedzie miekka. Dlugosc gotowania mozna sprawdzic z zaleceniami na opakowaniu.
  • 2. Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem I obsypac bulka tarta. Polowe kaszy wylozyc rowna warstwa. Sliwki przekroic na pol, oddzielic od pestek, nastepnie ulozyc warstwe polowek sliwek na kasze. Na sliwki wylozyc druga polowe kaszy jaglanej i pozostala czesc sliwek.
  • 3. Polewa smietanowa:
    Jajka rozmieszac ze smietna i cukrami, I maka, wylozyc na sliwki. Pieczenie ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować