Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Do zapiekanki użyłam tym razem mleka migdałowego co sprawiło że zapiekanka wyszła bardzo delikatna a dodatek cynamonu podkreślił jej smak.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 woreczki kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    2 szklanki mleka migdałowego
    1 cukier waniliowy

    Ok. 20 śliwek
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Pewna śmietanowa:
    250 ml kwaśnej śmietany
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1-2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy

    Firma: naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Kaszka

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasza: Kaszę wypłukać w zimnej wodzie przełożyć do garnka, dać cukier waniliowy, wodę i mleko. Gotować według zaleceń na opakowaniu.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tarta. Połowę kaszy jaglanej wyłożyć na spód naczynia następnie ułożyć 1/2 wypestkowanych śliwek posypać połowa cynamonu, druga część kaszy oraz druga część śliwek i reszta cynamonu.
  • 3. Polewa śmietanowa: podane wyżej składniki wymieszać trzepaczką i wyłożyć na śliwki. Pieczenie 50 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować