Kartoflany torcik ze szpinakowym farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny, polecam w 100%.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
    4 łyżki oliwy
    sól
    400 g świeżego szpinaku
    pęczek pietruszki
    pęczek szczypiorku
    otarta skórka z 1 cytryny
    250 g serka ricotta
    3 jaja
    150 g sera feta
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Kartoflany torcik ze szpinakowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie oczyścić, połowę obrać. Wszystkie pokroić w plastry.
  • 2. Ziemniaki usmażyć na oliwie, na rumiano, posolić.
  • 3. Szpinak umyć, dać na patelnię z odrobiną oliwy, poddusić, aż listki zwiędną. Posolić. Wystudzić.
  • 4. Szpinak odcisnąć z nadmiaru płynu, pokroić na mniejsze kawałki.
  • 5. Szczypior i pietruszkę wypłukać, drobno posiekać.
  • 6. Ricottę wymieszać z jajkami, dodać otartą skórkę z cytryny.
  • 7. Dodać 100 g pokruszonej fety. Połączyć ze szpinakiem, pietruszką i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 8. Tortownicę /24 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 9. Na bokach tortownicy ułożyć ziemniaczki w skórce na spodzie bez skórki - tak by zachodziły za siebie.
  • 10. Na wyłożone ziemniaczki rozsmarować równo masę serowo - szpinakową.
  • 11. Na wierzch pokruszyć resztę fety.
  • 12. Piec ok 40 min w 185 stopniach.

Porady

Można podawać z sałatką z pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować