Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa polędwiczka i szpinak. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
    tymianek
    sól
    pieprz

    Farsz:
    450g mrożonego szpinaku
    50g sera feta
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    olej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem 1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut.
  • Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem 2. Farsz:
    Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać.
  • Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem 3. Każdą polędwiczkę nadziać szpinakowym farszem, związać sznurkiem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować