Karpatkę lubi chyba każdy w mojej rodzinie zawsze znika błyskawicznie,połączenie czekolady i wiśni jest pyszne.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
60 g masła
150 g maki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml wody
szczypta soli
na krem:
650 ml mleka
300 ml śmietany 30%
1 czekolada deserowa
100 g cukru kryształu
90 g maki ziemniaczanej
2 żółtka
ponadto:
500 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka masła
3 łyżki brązowego cukru
cukier puder
Karpatka z kremem czekoladowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 250 ml wody razem ze szczypta soli i masłem,wsypać mąkę pszenną i energicznie mieszając,gotować,aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka..
Wtedy zdjąć je z ognia i natychmiast zmiksować z jednym jajkiem,odstawić do wystudzenia na około 10 minut.
Po tym czasie wbijać pozostałe jajka,wsypać proszek do pieczenia i ucierać na gładko mikserem.
Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć pergaminem,na każdej rozsmarować po połowie przygotowanego ciasta.
Blaszki kolejno wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni c i piec po 20 minut.
2.W garnku zagotować 500 ml mleka razem z cukrem i czekoladą i śmietanką,pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami i wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszając gotować,aż masa zgęstnieje,odstawić na chwile do ostudzenia.
3.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło dodać cukier i wydrylowane wiśnie i smażyć około 2-3 minuty,przestudzić.
4.Na jeden wystudzony placek rozsmarować połowę kremu,następnie równomiernie rozłożyć wiśnie,drugą połowę kremu,przykryć drugim plackiem,wstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze