karp lub mintaj w warzywach na parze

4.48 (198 ocen)

coś dla smakoszy ryb w wersji zdrowej i bardzo smacznej

Składniki:

  • karp/mintaj
    przyprawa do ryb Kamis
    liście kapusty
    marchewka
    pietruszka, seler, por.
    pieprz ziołowy
    sól
    sok z cytryny

    folia aluminiowa
    garnek do gotowania na parze
    woda
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp lub mintaj w warzywach na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. karp sprawiony, czysty i pokrojony należy skropić sokiem z cytryny.
    na folę układamy liście z kapusty i resztę warzyw dowolnie pokrojone a na warzywa kładziemy rybę i oprószamy ją przyprawą do ryb, solą i pieprzem ziołowym delikatnie. całość starannie zakręcamy i układamy w garnku na parę. przykrywamy i doprowadzamy wodę do wrzenia.

    w dolnym garnku powinno być pół garnka wody.

    ja paruję tak przygotowaną rybkę 30 do 45 min- zależy to jak duże i grube są kawałki ryby. ale nawet jak chwilę dłużej potrzymamy na parze to nie zaszkodzi.

    podajemy z ziemniakami lub ryżem

Porady

ryba na parze jest dużo zdrowsza niż smażona i z korzyścią dla nas zawiera cenne składniki. oczywiście każdą rybę można tak przyrządzić nawet łososia, ja zrobiłam karpia bo jego właśnie miałam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować