Staram się by każdy obiad był urozmaicony. Wystarczy ryba i trochę warzyw, by przyrządzić smaczne i zdrowe danie.
Składniki:
• 4-6 kostek lub filetów z mintaja,
• mieszanka mrożonych warzyw na patelnie (ok. 70 dag),
• 2-3 ząbki czosnku,
• ok. 1 łyżki soku z cytryny do skropienia ryby,
• sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• oliwa z oliwek,
• 4-6 plasterków żółtego sera (ja używam podpuszczkowego),
• pietruszka do ozdoby,
Mintaj na warzywach z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. 1godzinę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu ale musimy uważać aby się nie spalił),wyciągamy i drobno kroimy.
Na patelnię wrzucamy mieszankę warzyw. Dusimy około 10-15 min(w zależności czy lubimy warzywa mniej czy bardziej miękkie) następnie dodajemy posiekany czosnek i układamy rybę, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Na sam koniec układamy na rybie plasterki sera i odstawiamy pod przykryciem aż ser nam się rozpuści. Możemy przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze