Zapomniana potrawa , bez której niegdyś nikt nie wyobrażał sobie stołu wigilijnego. Dziś myśląc o wspaniałej kolacji wigilijnej polecam karpia w szarym piernikowym sosie.
40 min
Składniki:
1 kg karpia
1 seler
1 cebula
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
skórka z 1/2 obranej cienko cytryny
3 ziarenek pieprzu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sok z pół cytryny
sos
1/2 szklanki piwa ciemnego
2 kostki cukru
1 łyżka powideł śliwkowych
5 dkg utartego piernika
5 dkg rodzynek
1 łyżka masła
Karp w szarym piernikowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić , odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.
Następnie do garnka wlewamy około1 l wody, dodać pokrojony w paski seler, , cebulę
pokrojoną w talarki, wino, skórkę z cytryny, pieprz, imbir i sok z cytryny. Warzywa
gotujemy do miękkości. W tym wywarze ugotować rybę, a po ugotowaniu ostrożnie wyciągać
łyżką cedzakową na półmisek.
Przystępujemy do przygotowania sosu.
Wywar zmiksować , dodać piwo, starty piernik, rodzynki, powidła śliwkowe, cukier, masło.
Składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 min. Doprawić solą jeżeli zachodzi
potrzeba. Gorącym sosem polewamy rybę
Komentarze