Karp w szarym piernikowym sosie

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Zapomniana potrawa , bez której niegdyś nikt nie wyobrażał sobie stołu wigilijnego. Dziś myśląc o wspaniałej kolacji wigilijnej polecam karpia w szarym piernikowym sosie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg karpia
    1 seler
    1 cebula
    1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    skórka z 1/2 obranej cienko cytryny
    3 ziarenek pieprzu
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    sok z pół cytryny
    sos
    1/2 szklanki piwa ciemnego
    2 kostki cukru
    1 łyżka powideł śliwkowych
    5 dkg utartego piernika
    5 dkg rodzynek
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w szarym piernikowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k3nl9l 1. Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić , odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.
    Następnie do garnka wlewamy około1 l wody, dodać pokrojony w paski seler, , cebulę
    pokrojoną w talarki, wino, skórkę z cytryny, pieprz, imbir i sok z cytryny. Warzywa
    gotujemy do miękkości. W tym wywarze ugotować rybę, a po ugotowaniu ostrożnie wyciągać
    łyżką cedzakową na półmisek.
    Przystępujemy do przygotowania sosu.
    Wywar zmiksować , dodać piwo, starty piernik, rodzynki, powidła śliwkowe, cukier, masło.
    Składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 min. Doprawić solą jeżeli zachodzi
    potrzeba. Gorącym sosem polewamy rybę

Porady

Sos można podać w sosjerce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować