Ryby w szarym sosie

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałem od babci, która przez wiele lat uczyła mnie w domu gotować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Karp lub szczupak 1100 g
    włoszczyzna 150 g
    masło 50 g
    rodzynki 30 g
    migdały słodkie 30 g
    cytryna 30 g
    mąka 25 g
    cukier 15 g
    wino czerwone wytrawne 100 g
    pieprz 1 g
    ziele angielskie 0,5 g
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryby w szarym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić, odciąć głowę. Z głowy i włoszczyzny ugotować wywar. Rybę pociąć w dzwonka, skórę naciąć, ugotować dzwonka w wywarze. Po ugotowaniu wyjąć rybę, wywar przecedzić. Następnie sporządzić zasmażkę II stopnia, połączyć z wywarem. Sparzyć migdały, usunąć osłonkę, poszatkować. Do sosu dodać rozdrobnione migdały, rodzynki i przyprawy. Sporządzić karmel, zabarwić sos, dodać cytrynę i wino, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.

Porady

Najlepiej wywar gotować na wolnym ogniu żeby "mrugał"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować