Przepis dostałem od babci, która przez wiele lat uczyła mnie w domu gotować.
2 godz.
Składniki:
Karp lub szczupak 1100 g
włoszczyzna 150 g
masło 50 g
rodzynki 30 g
migdały słodkie 30 g
cytryna 30 g
mąka 25 g
cukier 15 g
wino czerwone wytrawne 100 g
pieprz 1 g
ziele angielskie 0,5 g
sól do smaku
Ryby w szarym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić, odciąć głowę. Z głowy i włoszczyzny ugotować wywar. Rybę pociąć w dzwonka, skórę naciąć, ugotować dzwonka w wywarze. Po ugotowaniu wyjąć rybę, wywar przecedzić. Następnie sporządzić zasmażkę II stopnia, połączyć z wywarem. Sparzyć migdały, usunąć osłonkę, poszatkować. Do sosu dodać rozdrobnione migdały, rodzynki i przyprawy. Sporządzić karmel, zabarwić sos, dodać cytrynę i wino, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.
Porady
Najlepiej wywar gotować na wolnym ogniu żeby "mrugał"
Komentarze