Karp w śmietanie na zimno

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten karp jest bardzo kaloryczny, na naszym stole gości więc tylko w Wigilię. Przepis ma około 90 lat,mam go od moich dziadków. Pochodzi z czasów, gdy nie znanożelatyny, a karpie dziadkowie hodowali

Składniki:

  • ● 1,5 kg karpia
    ● 1 l 30-proc. śmietany
    ● 1 cebula
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● 1 liść laurowy
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w śmietanie na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp w śmietanie na zimno 1. Karpia sprawiamy: oczyszczamy z łusek, głowę odcinamy, usuwamy wnętrzności. Rybę myjemy, osuszamy, solimy ze wszystkich stron i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Karp w śmietanie na zimno 2. W garnku zagotowujemy wodę, zanurzamy rybę na kilka sekund i osączamy.
  • Karp w śmietanie na zimno 3. W dużym rondlu na małym ogniu zagotowujemy śmietanę z cebulą i przyprawami. Gdy trochę odparuje, wkładamy rybę tak, by cała była zanurzona, i gotujemy do miękkości. Rybę delikatnie wyjmujemy na półmisek,
    śmietanę jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniała. Karpia polewamy ciepłą śmietaną, a gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować