Ten karp jest bardzo kaloryczny, na naszym stole gości więc tylko w Wigilię. Przepis ma około 90 lat,mam go od moich dziadków. Pochodzi z czasów, gdy nie znanożelatyny, a karpie dziadkowie hodowali
Składniki:
● 1,5 kg karpia
● 1 l 30-proc. śmietany
● 1 cebula
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● 1 liść laurowy
● sól
● przyprawa uniwersalna do smaku
Karp w śmietanie na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia sprawiamy: oczyszczamy z łusek, głowę odcinamy, usuwamy wnętrzności. Rybę myjemy, osuszamy, solimy ze wszystkich stron i wstawiamy na noc do lodówki.
2.W garnku zagotowujemy wodę, zanurzamy rybę na kilka sekund i osączamy.
3.W dużym rondlu na małym ogniu zagotowujemy śmietanę z cebulą i przyprawami. Gdy trochę odparuje, wkładamy rybę tak, by cała była zanurzona, i gotujemy do miękkości. Rybę delikatnie wyjmujemy na półmisek,
śmietanę jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniała. Karpia polewamy ciepłą śmietaną, a gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno.
Komentarze