Karnawalowe ciastko "semla"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis pochodzi ze Szwecji, wczesniej jedzono semle w tlusty czwartek, tak jak my paczki, teraz je sie je przez caly okres karnawalu! Goraco polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło lub margaryna: 100 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - drożdże swieże: 5 dekagramów
    - cukier: 150 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 1 kilogram

    - masa migdalowa: 150 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - smietana kremowa 30%: 600 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karnawalowe ciastko "semla" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuscic maslo, dodac mleko, zagrzac do temp. 37 st. dodac do rozkruszonych drozdzy i reszty skladnikow, wyrobic ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min
    Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice, podzielic na 16 rownych czesci, formowac kulki, kladac je na blache do wyrosniecia ok. 30 min.
    Piec w temp. ok.250 st. 8-10 min.
    Od wystygnietych bulek odkroic "kapelusz" czesc ciasta z kazdej bulki wyjac i wymieszac z masa migdalowa, lub marcepanowa, orzechami oraz cieplym mlekiem w takiej ilosci, zeby calosc byla konsystencji kwasnej smietany.
    Buleczki napelnic nadzieniem, ubic smietane, dodajac 2 lyzki cukru waniljowego, dobra lyzke smietany polozyc na kazda bulke, przykryc kapeluszem, posypac cukrem pudrem.
    Troche pracy trzeba w nie wlozyc ale efekt murowany!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować