Karnawalowe ciastko "semla" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuscic maslo, dodac mleko, zagrzac do temp. 37 st. dodac do rozkruszonych drozdzy i reszty skladnikow, wyrobic ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min
Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice, podzielic na 16 rownych czesci, formowac kulki, kladac je na blache do wyrosniecia ok. 30 min.
Piec w temp. ok.250 st. 8-10 min.
Od wystygnietych bulek odkroic "kapelusz" czesc ciasta z kazdej bulki wyjac i wymieszac z masa migdalowa, lub marcepanowa, orzechami oraz cieplym mlekiem w takiej ilosci, zeby calosc byla konsystencji kwasnej smietany.
Buleczki napelnic nadzieniem, ubic smietane, dodajac 2 lyzki cukru waniljowego, dobra lyzke smietany polozyc na kazda bulke, przykryc kapeluszem, posypac cukrem pudrem.
Troche pracy trzeba w nie wlozyc ale efekt murowany!
Komentarze