Ciastko fondue

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Ciastko z płynną czekoladą w środku. Uczta dla wymagających podniebień:)

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
    150 g miękkiego masła
    masło do wysmarowania foremek
    4 jajka
    120 g cukru
    50 g mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciastko fondue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy foremki smarując je masłem i obsypując kakao lub mąką, na dno można również włożyć krążki z papieru do pieczenia.
  • 2. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.
  • 3. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączymy z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę i równie delikatnie mieszamy na gładką masę.
  • 4. Rozdzielamy do foremek i pieczemy 8-10 min. Obkrawamy miseczkę dookoła ostrym nożem i odwracamy do góry nogami na talerzyki. Wykonujemy to szybko, aby płynny środek się nie ściął. Można udekorować gałką lodów. Podajemy i jemy od razu:)

Porady

Foremki można wyłożyć folią aluminiowa, aby łatwiej było wyciągnąć ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować