Ciastko fondue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy foremki smarując je masłem i obsypując kakao lub mąką, na dno można również włożyć krążki z papieru do pieczenia.
2.Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.
3.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączymy z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę i równie delikatnie mieszamy na gładką masę.
4.Rozdzielamy do foremek i pieczemy 8-10 min. Obkrawamy miseczkę dookoła ostrym nożem i odwracamy do góry nogami na talerzyki. Wykonujemy to szybko, aby płynny środek się nie ściął. Można udekorować gałką lodów. Podajemy i jemy od razu:)
Porady
Foremki można wyłożyć folią aluminiowa, aby łatwiej było wyciągnąć ciastka.
Komentarze