Ciastko Tropezienne

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna drożdżówka z tradycyjnym kremem :) Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji ciasta drożdżowego :
    ok 400g mąki
    60g masła
    3 szt jajek
    50g cukru pudru
    garść płatków migdałowych
    pół szklanki letniej wody (ok.120ml)
    8g drożdży świeżych
    sól

    Przepis na krem (crème patissière ):
    125ml mleka 3,2%
    125% śmietanki kremówki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 duże żółtka
    50g cukru
    15g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Ciastko tropezienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki letniej wody i wymieszaj ze 100g mąki. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5h.

    2. Na stolnicę wysyp 200g mąki, dodaj 50g cukru pudru, 60g miękkiego masła, 2 jajka i szczyptę soli.

    3. Zagnieć z tego ciasto, powoli dodając zaczyn mąki i drożdży. Po dokładnym zagnieceniu zroluj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.

    4. Rozwałkuj ciasto , wytnij z niego koło i ułóż na blasze do pieczenia. Można też piec w formie 24cm.

    5. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp migdałami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu.
  • 2. Kremowa masa:

    1. Zagotuj mleko, śmietankę i wanilię.

    2. W misce wymieszaj cukier, 3 żółtka ( białka zachowaj na później ) a pod koniec ucierania dodaj mąkę.

    3. Masę żółtkową dodać do mleka waniliowego i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Postawić na palniku i zagotować. Odstawić na bok i przestudź pod folią spożywczą.

    4. Krem ma zgęstnieć, można go wtedy użyć.

    5. Wyjmij upieczone ciasto z formy/blachy i poczekaj aż wystygnie. Przekrój je w poziomie na dwie części i wyłóż między nimi krem. Posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj.

Porady

W 1955 roku, kiedy Roger Vadim kręcił w St-Tropez naprzeciwko ratusza film "I Bóg stworzył kobietę", a złożyło się także piekarnia Alexandra Micka była właśnie w tym samym miejscu. Alexandre Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej. Na deser zaprezentował im swoje polskie ciasto drożdżowe z przepisu babci. Brigitte Bardot zasugerowała, żeby nazwać je "Placek z Saint-Tropez" ale piekarz wybrał nazwę "Placek Tropezienne". W ten sposób narodziło się legendarne na Lazurowym Wybrzeżu ciasto: Tarte Tropezienne. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować