Karmelizowane młode marchewki

4.49 (166 ocen)

Delikatne , słodkie marchewki które znakomicie smakują na ciepło i na zimno gdy karmel już zastygnie i staje się lekko chrupiący.Tak przygotowane są niezwykle dekoracyjne , pięknie komponują się na talerzu z całym daniem głównym lub przystawką.

Składniki:

  • 1 kg młodych marchewek z natką
    sól
    2 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Karmel

Karmelizowane młode marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z marchewek odcinamy natkę zostawiając ok 5 cm.
    Delikatnie skrobiemy lub obieramy , myjemy.
    Marchewki gotujemy 15 min w lekko osolonej wodzie , odcedzamy , pozostawiamy do całkowitego wysuszenia.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy marchewki aż wchłoną większość płynu.
    Dodajemy cukier oraz miód , smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając by każda marchewka była dokładnie pokryta karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować