JABŁKA KARMELIZOWANE

4.95 (169 ocen)

  • 20 min

Pachnące cynamonem jabłka które możemy użyć do różnych deserów jak również do gofrów czy naleśników.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jabłek
    3 łyżki masła
    1 łyzka cukru
    1 łyzka cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka maki kartoflanej
Wystaw ocenę:

4.95 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka karmelizowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0um5add 1. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę lub talarki. Masło rozgrzać na patelni dodać jabłka, cukry, cynamon i makę ziemniaczana. Karmelizować, delikatnie mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut (w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka odstawić,nie powinny być rozgotowane ani też surowe.

Porady

Jeslichcemy aby jabłkabyły slodsze możemy dodac więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować