Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo - miętowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dokładnie umyć,następnie
pokroić w plastry o grubości 2 cm.
Zalać je miodem dokładnie wymieszać.
Mięso karmelizować na wysmarowanej oliwą oraz mocno rozgrzanej patelni do grillowania.
Wycisnąć sok z cytryn - przelać do blendera
wsypać cukier puder oczywiście tak aby smak sosu był słodko-kwaśny.
Świeżą miętę wsypać do blendera i zmiksować wszystkie składniki.
Do rondelka wlać zawartość zmiksowanego sosu.
W rondelku lekko zagotować sos tak by cukier dokładnie się rozpuścił.
Gotową pierś rozłożyć na półmisku,polać sosem,przybrać listkami mięty oraz cytryną.
Ucząc się w szkole gastronomicznej potrawa ta wygrała w konkursie na Mistrza Szkolnej Patelni.
Komentarze