Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo - miętowym.

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Danie jest wyśmienite a sos cytrynowo - miętowy niesamowicie orzeźwia.Zapraszam do wypróbowania potrawy.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
    6 łyżek miodu
    cukier puder
    4 sztuki cytryny
    Liście świeżej mięty
    5 łyżek Oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo - miętowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dokładnie umyć,następnie
    pokroić w plastry o grubości 2 cm.
    Zalać je miodem dokładnie wymieszać.
    Mięso karmelizować na wysmarowanej oliwą oraz mocno rozgrzanej patelni do grillowania.
    Wycisnąć sok z cytryn - przelać do blendera
    wsypać cukier puder oczywiście tak aby smak sosu był słodko-kwaśny.
    Świeżą miętę wsypać do blendera i zmiksować wszystkie składniki.
    Do rondelka wlać zawartość zmiksowanego sosu.
    W rondelku lekko zagotować sos tak by cukier dokładnie się rozpuścił.
    Gotową pierś rozłożyć na półmisku,polać sosem,przybrać listkami mięty oraz cytryną.

    Ucząc się w szkole gastronomicznej potrawa ta wygrała w konkursie na Mistrza Szkolnej Patelni.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować