Młode ziemniaczki nadziewane mięsem aromatyzowanym czosnkiem podane ze słonecznymi karotkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, chrupiące. Brak słów by opisać jak bardzo urzekło mnie to danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 dużych młodych ziemniaków
    700 gram mięsa mielonego
    3 ząbki czosnku
    świeża nać pietruszki
    sól i pieprz do smaku

Młode ziemniaczki nadziewane mięsem aromatyzowanym czosnkiem podane ze słonecznymi karotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy aż będą miękkie co jakiś czas sprawdzając czy są już odpowiednie - im miększe tym lepiej je się wydrążają.
    Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygną. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek ( dookoła zostaw 1 cm skorupkę tak by ziemniak nie rozwalił się podczas nadziewania). Mięso przyprawiamy według uznania. Ostatnio użyłam cebuli, która daje wspaniały smak i aromat. Tym razem użyłam czosnku i drobno posiekanej pietruszki - także super połączenie. Ziemniaki nadziewamy mięsem i układamy na blaszkę. Ziemniaczki pieczemy w temp. 160'C do czasu aż mięsko się zarumieni.
    Życzę niezapomnianych doznań smakowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy