Sałatka z wątróbką drobiową podana z soczystym dresingiem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekkie i bardzo aromatyczne danie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50g wątróbki cielęcej
    1 szklanka mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 garść świeżych malin
    3 duże czerwone cebule
    2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego (lub innego płynnego miodu)
    1 garść roszponki
    1 garść rukoli
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wątróbka

Sałatka z wątróbką drobiową podana z soczystym dresingiem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę 2 godziny przed smażeniem zalej mlekiem i odstaw do lodówki.
    Po tym czasie odsącz wątróbkę z mleka, obtocz w mące bądź bułce tartej następnie smaż na rozgrzanym oleju.

    *Dresing miodowo-malinowy:

    Składniki na dressing dokładnie zmiksuj np. blenderem - maliny, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu z mniszka.

    *Konfitura cebulowa:

    Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na rozgrzaną patelnie wlej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć cebulę - zeszklij.
    Na koniec dodaj cukier brązowy i duś cebulę aż zgęstnieje.

    Roszponkę oraz rukolę obmyj delikatnie i rozłóż na talerzu, polej soczystym dressingiem.
    Na sałacie rozłóż konfiturę z cebuli a na wirzchu ułóż wątróbkę.
    Całość przybierz malinami oraz małymi kawałkami roszponki oraz rukoli.

    Fit sałatka powstała.
    Na pewno będzie wam smakowała!
    SMACZNEGO!!!

Porady

Zamiast wątróbki drobiowej możesz użyć cielęcej gdyż jest prawdziwą bombą witaminową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z  wątróbką drobiową polana sosem malinowym

To może cię zainteresować