Karkówka ze szpinakiem

4.49 (188 ocen)

Smakowało baaaardzo :-)

Składniki:

  • 3 grubsze plastry mięsistej karkówki
    200ml czerwonego półwytrawnego wina
    2 duże ząbki czosnku
    1 mała cebula
    200g szpinaku (ja miałam mrożone liście)
    olej do smażenia
    Przyprawy:
    sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny(wg. uznania),1 płaska łyżeczka płatków chili .
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Do rondla wlewamy troszke oleju i smażymy wieprzowinę do odparowania wody. Następnie podlewamy winem i smażymy nadal do odparowania alkoholu.
  • 2. Jak wino odparuje dodajemy drobno posiekany czosnek ,cebulkę i wszystkie w/w przyprawy ,smażymy mieszając aż cebula i czosnek się zeszklą.Pózniej podlewamy przegotowana wodą do przykrycia mięsa i dusimy na wolnym ogniu do miękkości karkówki.(gdyby za dużo wody odparowało-uzupełnić ale nie za dużo)
  • 3. Jak mięso już jest dostatnio miękkie dodajemy szpinak.Mieszając od czasu do czasu smażymy jeszcze wszystko jakieś 10 min i gotowe. (pod koniec próbujemy całość,jeśli jest za mdłe to możemy sobie jeszcze doprawić)
  • 4. Podajemy z ulubionymi dodatkami . . .
    SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Karkówka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować