Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

  • wyświetlono: 2060 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Karkówka duszona w piwie ma ciekawy smak,mięso jest mięciutkie i soczyste.Polecam:)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n

Składniki

800 g karkówki w kawałku
1 cebula
3 listki laurowe
1 łyżka octu winnego
2 szklanki ulubionego,jasnego piwa
sól,pieprz
suszona papryka
suszony lubczyk
suszony rozmaryn
kucharek
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany

350 g większych pieczarek

pół główki białej kapusty
1 cebula
pieprz cytrynowy
sól
2 listki laurowe
cząber
2 łyżki śmietany kremówki
zmielone nasiona kolędry
sok z cytryny
drobniutko posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

  • karkówka w piwie1. Karkówkę kroimy w plastry,nacieramy przyprawami(solą,pieprzem,lubczykiem,papryką,rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy oliwę,na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i listki laurowe,gdy cebula się zeszkli wrzucamy ponownie mięso i wszystko zalewamy piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem mięso żeby się dusiło.
  • z pieczarkami2. W czasie ,gdy mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.
  • kapusta3. Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy listki laurowe oraz pokrojoną w paski cebulę.Gdy cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy kapustę oraz przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy śmietanę,natkę i doprawiamy sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem..
  • karkówka w piwnym sosie4. Gdy karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu piwnego i dodajemy do niego śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.
  • Karkówka z kpustą i pieczarkami5. Podajemy z kapustą i ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi.
    Smacznego:)
PPWS_11-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkimoj_niedzielny_obiadkapustakarkówkakonkurs_kreatywnyII

Komentarze

Podobne przepisy

żeberka

Dodane przez: lucy84

żeberka w sosie piwnym

żeberka są naprawdę smaczne i łatwe...

image-26xpk4l

Dodane przez: monika016

Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami...

Czekając na sezon grillowy, możemy...

karkówka w sosie chzanowym

Dodane przez: Martyna1991

Karkówka w sosie chrzanowym

Duszona karkówka w sosie chrzanowym....

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Dodane przez: Szamerka

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Moja pasja do gotowania narodziła...

Karkówka w musztardzie z cebulą i pieczarkami

Dodane przez: bienpyt

Karkówka w musztardzie z cebulą i pieczarkami

Mięso jest miękkie i bardzo smaczne....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE