Karkówka z morelami, czosnkiem i orzechami nerkowca pieczona na winie

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Karkówka pieczona jest bardzo smaczna, wilgotne, soczyste mięsko, a z takimi dodatkami to chyba nie muszę zachwalać, radzę zrobić :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • karkówka ok. 2,5 kg
    5 szt moreli suszonych ciemnych pokrojonych na pół
    8 ząbków czosnku w całości
    mała garść orzechów nerkowca
    sól, pieprz mielony, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kilka ziaren ziela angielskiego zmiażdżonego w moździerzu
    pół szklanki wina czerwonego półwytrawnego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona Wędliny

Karkówka z morelami, czosnkiem i orzechami nerkowca pieczona na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę natrzeć przyprawami, nacinać nożem wgłębienia i w nie wkładać czosnek i orzechy w całości, morele w połówkach.
    Mięso umieścić w worku do pieczenia, wlać wino i dodatkowo 1/4 szklanki wody, zamknąć, ponakłuwać worek i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny, piec w temperaturze 170, po godzinie zwiększyć do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować