Karkówka pieczona jest bardzo smaczna, wilgotne, soczyste mięsko, a z takimi dodatkami to chyba nie muszę zachwalać, radzę zrobić :)
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
karkówka ok. 2,5 kg
5 szt moreli suszonych ciemnych pokrojonych na pół
8 ząbków czosnku w całości
mała garść orzechów nerkowca
sól, pieprz mielony, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kilka ziaren ziela angielskiego zmiażdżonego w moździerzu
pół szklanki wina czerwonego półwytrawnego
Karkówka z morelami, czosnkiem i orzechami nerkowca pieczona na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę natrzeć przyprawami, nacinać nożem wgłębienia i w nie wkładać czosnek i orzechy w całości, morele w połówkach.
Mięso umieścić w worku do pieczenia, wlać wino i dodatkowo 1/4 szklanki wody, zamknąć, ponakłuwać worek i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny, piec w temperaturze 170, po godzinie zwiększyć do 180 stopni.
Komentarze