Karkówka pieczona metodą kieszonkową z czosnkiem, morelami i papryką. Przepyszna, mięciutka, aromatyczna, na każdą okazję :)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
karkówka w całości ok. 2kg
duża główka czosnku
pół czerwonej papryki
morele suszone na słońcu ( ciemne )
do natarcia mięsa:
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, pieprz cayenne na czubku łyżeczki
dowolny bulion do podlewania
Karkówka pieczona metodą kieszonkową z czosnkiem, morelami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę nacinamy dość głęboko ale nie do końca tworząc tzw kieszonki, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na całą noc.
W każdą kieszonkę wkładamy całe obrane ząbki czosnku, pokrojone morele i paprykę w paskach.
Całość wkładamy do brytfanny lub innego naczynia z przykryciem, wlewamy na dno część bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika .
Pieczemy ok. 2 godziny w temp 180 stopni.
Taka karkówka wspaniale komponuje się z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami.
Smacznego :)
Komentarze