Karkówka pieczona metodą kieszonkową z czosnkiem, morelami i papryką

  • wyświetlono: 600 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Karkówka pieczona metodą kieszonkową z czosnkiem, morelami i papryką. Przepyszna, mięciutka, aromatyczna, na każdą okazję :)

1545998009610
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

karkówka w całości ok. 2kg
duża główka czosnku
pół czerwonej papryki
morele suszone na słońcu ( ciemne )
do natarcia mięsa:
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, pieprz cayenne na czubku łyżeczki
dowolny bulion do podlewania

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka pieczona metodą kieszonkową z czosnkiem, morelami i papryką

  • 1. Karkówkę nacinamy dość głęboko ale nie do końca tworząc tzw kieszonki, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na całą noc.
    W każdą kieszonkę wkładamy całe obrane ząbki czosnku, pokrojone morele i paprykę w paskach.
    Całość wkładamy do brytfanny lub innego naczynia z przykryciem, wlewamy na dno część bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika .
    Pieczemy ok. 2 godziny w temp 180 stopni.
    Taka karkówka wspaniale komponuje się z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokarkówkaświętaobiadodświętny obiadkarkówka nadziewana

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem

Ziemniaki pieczone z czosnkiem...

buraczki zasmazane

Dodane przez: klementynka

buraczki zasmażane z czosnkiem

Takie buraczki robi moja mama,...

Zapiekany kalafior z papryką i serem

Dodane przez: beniawojt

Zapiekany kalafior z papryką i serem

Kalafior zapiekany w całości to...

Roladki  schabowe z ryżem i marynowana papryką

Dodane przez: Bożena Z.

Roladki schabowe z ryżem i marynowana papryką

smaczne i kolorowe bo nadziane...

Pikantne steki z karkówki

Dodane przez: Martyna1991

Pikantne steki z karkówki

Soczyste, pyszne lecz dość kaloryczne...

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem.

Dodane przez: neliada

Szpinak ze śmietaną i czosnkiem

Szpinak traktowany przez wielu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE