Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Karkówka w sosie ze śmietany i musztardy duszona z boczniakami i cebulą. Syty i bardzo smaczny sos mięsny do ryżu , makaronu , kaszy , ziemniaków czy wszelakich placów i klusek.Uniwersalny i oryginalny w smaku. Ziarenka gorczycy chrupią a mięso i grzyby są bardzo miękkie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g karkówki wieprzowej
    przyprawa do wieprzowiny
    sól , pieprz
    mąka pszenna do oprószenia mięsa
    2 cebule
    500g boczniaków
    smalec wieprzowy do smażenia
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki musztardy francuskiej
    250 ml kwaśnej śmietany 18
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka z boczniakami i musztardą francuską 1. Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski.
    Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny , solą ,pieprzem i mąką.
  • Karkówka z boczniakami i musztardą francuską 2. Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski.
    Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule, dodać karkówkę.
    Smażyć na rumiano.
  • Karkówka z boczniakami i musztardą francuską 3. Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników.
    Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.
  • Karkówka z boczniakami i musztardą francuską 4. Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.
  • Karkówka z boczniakami i musztardą francuską 5. Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia.
    Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam)
    Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować