jeśli tylko uda mi się kupić ładny kawałek mięsa, to zaraz go pekluję i robię własną wędlinkę
Składniki:
ok. 1.5 kg karkówki
1 l wody przegotowanej
3 łyżki soli peklowej
pół główki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny
majeranek, świeży rozmaryn
Karkówka szpikowana parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę po nakłuwać nożem i wcisnąć głęboko kawałeczki ząbków czosnku (nada specyficznego smaku a jednocześnie umożliwi dojście zaprawy do wnętrza mięsa).
2.Włożyć do naczynia, dodać przyprawy, sól peklową i zalać to przegotowaną zimną wodą. Mięso powinno być zakryte. Wstawić do lodówki lub innego chłodnego miejsca, 2 razy dziennie przewracać. Peklować 3-4 dni.
3.Karkówkę zapakowaną w siatkę wędliniarską włożyć do szerokiego garnka (aby mięso się zmieściło), zalać wodą z peklowania wraz z przyprawami i dolać jeszcze wody aby mięso było pod wodą. Parzyć (nie gotować) ok 2 godzin w zależności od grubości porcji mięsa.
4.Po wyjęciu przycisnąć deseczką z obciążeniem aż do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy wędlinka będzie już zimna można zdjąć siatkę i.....SMACZNEGO
Porady
Jeśli ktoś lubi bardziej słone wędliny może dodać do parzenia jeszcze trochę zwykłej soli, ale moim zdaniem nie jest to konieczne
Komentarze