Karkówka / schab w pysznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso skropić olejem czosnkowym,przyprawić solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Okryć folią spożywczą i marynować minimum 1 godzinę a najlepiej przez dobę.
Mięso obsmażyć z obu stron na rumiano a w rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek i obsmażone mięso. Podlać wodą i winem, wrzucić ziele i listek laurowy. Wlać słoik papryki z keczupem. Dusić do miękkości mięsa lub upiec w piekarniku, wtedy należy na dno naczynia żaroodpornego wlać cienką warstwę sosu, ułożyć mięso obłożyć cebulą i zalać resztą sosu. Piec w 180 st /góra dół/,do miękkości. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika więc piekłam 1,5 godziny. Podać z ziemniaczkami i surówką
Komentarze