Karkówka / schab w pysznym sosie

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

szybko i smacznie

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 plastrów karkówki wieprzowej
    0,5 litrowy słoik sosu papryka w keczupie, zapasy domowe, lub sos słodko kwaśny domowy
    3 cebule pokrojone w talarki
    1 listek laurowy
    4 kulki ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    Sól
    0,5 łyżeczki cukru
    pieprz mielony
    0,5 szklanki wody
    ¼ lub 0,5 szklanki wina Porto
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka / schab w pysznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Danie przed wstawieniem do piekarnika 1. Mięso skropić olejem czosnkowym,przyprawić solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Okryć folią spożywczą i marynować minimum 1 godzinę a najlepiej przez dobę.
    Mięso obsmażyć z obu stron na rumiano a w rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek i obsmażone mięso. Podlać wodą i winem, wrzucić ziele i listek laurowy. Wlać słoik papryki z keczupem. Dusić do miękkości mięsa lub upiec w piekarniku, wtedy należy na dno naczynia żaroodpornego wlać cienką warstwę sosu, ułożyć mięso obłożyć cebulą i zalać resztą sosu. Piec w 180 st /góra dół/,do miękkości. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika więc piekłam 1,5 godziny. Podać z ziemniaczkami i surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować