Pieczona karkówka

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak domowej roboty pieczone mięsa. Wiadomo co się dodało i smakuje znacznie lepiej niż sklepowe. Upieczona przeze mnie karkówka doskonale nadaje się zarówno na danie obiadowe jak i na cienko pokrojone plasterki do kanapki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki
    2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2 płaskie łyżeczki majeranku
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1/3 łyżeczki czosnku w proszku
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Paprykę słodką, majeranek, sól, kminek, pieprz, czosnek i pieprz cayenne wymieszać, obsypać dookoła mięso, odstawić w na noc do lodówki.
  • 2. Na drugi dzień wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, piec ok. 1 godz. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować