Karkówka pieczona z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić i odstawić na kilka godzin, a nawet całą noc.
Cebulę pokroić w grube pióra i podsmażyć z dodatkiem pieprzu i soli. Pod koniec dodać paski papryki czerwonej (bez skóry). Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć plastry karkówki. Karkówkę przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na patelnię wrzucić jabłka pokrojone w ósemki (bez skóry), dosłownie na minutkę. Na karkówkę wyłożyć cebulę z papryką i jabłka. Jabłka posypać majerankiem. Wszystko jeszcze oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym do 160'C piekarniku przez ok 1,5h, odkryć folię i piec jeszcze z 20-30min.
Komentarze