Karkówka pieczona w kiszonej kapuście ze śmietaną

4.47 (158 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Fantastyczna propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Danie sycące i bardzo dobre w smaku.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • • 4 plastry karkówki
    • mąka do obtoczenia
    • 0,5 kg kiszonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • pół szklanki kwaśnej śmietany
    • płaska łyżeczka mąki
    • sól, pieprz
    • smalec
    • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Śmietana Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować