Czesto gosci na naszych kanapkach ,lepsza niz jakakolwiek inna kupna wedlina.
48 min
Składniki:
Karkowka okolo 1.5 -2 kg
majeranek,tymianek,rozmaryn
czosnek 3-4 zabki -w zaleznosci od jego intesywnosci
sol
pieprz w zairenkach i mielony
listek laurowy
ziele angielskie
Karkowka pieczona w marynacie ziolowo -czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkowke myjemy i osuszamy.
2.Ziola siekamy jezeli sa swieze . Rozcieramy z sola ,pieprzem,przecisnietym czosnkiem.Dodajemy ziele angielskie ,pieprz w ziarenkach i listki laurowe.
3.Tak powstala mieszanka ,nacieramy mieso . Ukladamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na kilka godzin lud na cala noc w chlodne miejsce.
4.Mieso nalezy ulozyc w brytfance i pozostawic w temperaturze pokojowej na okolo 30 min.
5.Mieso pieczemy w 200 st. przez okolo poltorej godzinny,nastepnie zmniejszamy do 180 st. i dopiekamy okolo 30-45 min. w zaleznosci od wielkosci karkowki.
6.Po wyjeciu z piekarnika ,mieso zostawiamy na okolo 10-15 min. aby "doszlo" ;)
7.Smacznego :)
Porady
Pieczen zaraz po upieczeniu mozna podac jako obiad z ciemny sosem i ziemniakami np . ,reszte potraktowac jako wedline do kanapek .
Komentarze