Boczek pieczony w czosnkowej marynacie

4.67 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2 kg surowego boczku
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka octu balsamicznego
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Boczek pieczony w czosnkowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
    Olej i ocet połączyć, dodać czosnek, majeranek, mielone papryki, kolendrę, sól oraz pieprz.
    Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200stopni piekarnika. Pieczemy 15min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150stopni, boczek podlewamy szklanką ciepłej wody, przykrywamy i pieczemy 3 godziny.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować